Ik ben fan van Floor. Wat een enig meisje heeft schrijfster Marjon Hoffman toch bedacht. Floor maakt haar eigen regels, en daar begint elk hoofdstuk dan ook mee. Om ‘Floor is voor!’ heb ik regelmatig hardop moeten lachen. Want Floor is er eentje van het eigenwijze soort en ik mag haar humor (en dus ook die van Hoffman! 🙂 ) heel graag
Grappig
Met stip het grappigste hoofdstuk vind ik dat waarin Floors moeder allerlei overbodige spulletjes uit huis weggeeft aan een goed doel. Ze heeft grondig opgeruimd en daarbij ook Floors favorieten spijkerjakkie weggegeven, en een fijn shirt. Floor is in alle staten, en zint op wraak. Als Floor dan op straat een zwerfster ziet, heeft ze een super idee: haar moeder heeft vast nog wel een jurk die ze nooit draagt, en van die zilverkleurige laarsjes…
Keken we (en dan bedoel ik vooral volwassenen) allemaal maar wat vaker door Floors bril naar de wereld… dan zou die een stuk komischer worden!
Hoe gebruiken in de klas?
Natuurlijk voorlezen, voorlezen, voorlezen. De boeken van Floor zijn verdeeld in mooi afgeronde korte hoofdstukjes en dus prima om voor te lezen aan een groep.
Omdat Floor haar eigen regels maakt, zijn haar boeken ook mooi in te zetten bij thema’s in de groep die gaan over macht, regels, zelf regels maken, groepsvorming: thema’s die veelvuldig aan de orde zijn aan het begin van een nieuw schooljaar. Wat is de zin en onzin van regels? Waarom zijn ze nodig? Leerlingen houden ervan om zelf ook regels te maken: kan dat zomaar? Wie lukt het om ook een regel op te stellen, en er zelf een hoofdstukje over Floor bij te schrijven?
Een veelgebruikt thema in groepen is ook ‘omgaan met geld’. In ‘Floor is voor!’ staan enkele verhalen die daarbij prima te gebruiken zijn.